Domates Hasadı Nasıl Yapılır?

Domates Hasadı Nasıl Yapılır?

Küçük aile işletmelerinde yapılan sofralık domates yetiştiriciliğinde hasat sayısı artırılarak verimin artması sağlandığı gibi pazarın kalite istekleri de dikkate alınmalıdır.

Hasat edilen domates:

Kaliteli, yuvarlak ve düzgün şekilli olmalıdır.

Uygun büyüklükte (kg’ da 6-8 meyve) olmalıdır.

Dilimsiz olmalıdır.

Rengi hasat kriterine uygun olmalıdır.

Çekirdek evleri az ve küçük olmalıdır.

Az çekirdekli olmalıdır.

Çekirdek evlerindeki kaygan sıvı yeşil renkte olmamalıdır.

Meyve kabuğunun yola dayanmaya elverişli kalınlık ve elastikiyette olmalıdır.

Meyveler çatlamamalıdır.

Dolgun ve bol etli olmalıdır.

Olgun domateste de sap çukurunun etrafında yeşil renk (yaka) olmamalıdır.

Buna karşılık sanayi domatesi üretiminde ise hasadın mümkün olduğu kadar az sayıda yapılması amaçlanır. Böylece hasat maliyeti düşer. Eğer makineli hasat yapılacaksa hasat bir defada yapılır. Hasat sırasında çiçek ve meyvelerin dökülmemesine özen göstermek gerekir.

Erkenci çeşitlerde bitki üzerindeki meyvelerin en az ℅60-70’ i olgunlaşınca hasada başlanır. İkinci hasat, kalan domatesin ℅30-40’ı tamamen toplanacak hale gelince yapılmalıdır. Domateslerin hasadında meyveler dikkatsizce bitkiden çekilerek koparılmamalıdır.

Çünkü bu şekilde koparılan sapta meyvenin etli bölümünden bir parça kalır ve oluşan çukur, domatesin değerini düşürür. Bilhassa olgun meyvelerin koparılması gelişigüzel yapılmamalıdır. Domateslerin koparılmasında meyve avuç içerisine alınmalı, sapı etrafında hafifçe döndürülmek suretiyle sapı ile birlikte zedelenmeden koparılmalıdır. Kasalara, fazla üst üste gelmemek kaydıyla düzgünce yerleştirilmelidir.
Top